top of page
Wheat Field

Tunnetaidot 

Tunnetaidot ovat kaikkien opeteltavissa

Jokainen ihminen on tunteva olento. Psykologisesti perustunteiden ajatellaan olevan rakkaus, ilo, viha, suru, pelko, hämmästys ja inho. Muut tunteet ovat ikään kuin niiden alalajeja. Olisi ihanaa, jos voisimme valita vain hyviä, miellyttäviä ja nautinnollisia tunteita. Elämään kuuluvat kuitenkin kaikenlaiset tunteet. Hankalien tunteiden kohtaamisessa voi auttaa tieto, että ihminen ei voi ”tuntea väärin”. Tunteet eivät myöskään koskaan ole itsessään hyviä tai huonoja.

Tunteet tuntuvat aina todelta, mutta pelkästään tunteiden ohjaamana ei ole viisasta toimia. Usein tunteisiin liittyy latauksia: on tunteita, joita emme haluaisi tuntea, ja on tunteita, joista haluaisimme pitää kiinni. Viisaan mielen taitoihin kuuluu samaan aikaan niin tunteiden salliminen itsessä kuin yhtälailla niiden katsominen uteliaasti – tehden tietoisesti valintoja siitä, miten päätämme reagoida. Tässä tehtävässä meitä auttaa lempeä suhtautuminen omaan itseen.

 

Tutustu Marikan tunnetaitokursseihin

Erityisherkkyys

Erityisherkkyys on ominaisuus, johon liittyy amerikkalaisen tutkijan Elaine Aronin mukaan neljä ominaisuutta. Nämä ovat kiteytetty Eväs-muistisääntöön, näiden piirteiden pitäisi olla jollain tavoin tunnistettavissa kaikissa erityisherkissä. Se, kuinka voimakkaasti kukin ominaisuus kenessäkin näkyy, vaihtelee.

​Eritysherkkyys on synnynnäinen hermostollinen ominaisuus, josta on saatu paljon tietoa viime vuosina. Se ei ole siis diagnoosi tai sairaus, vaan piirre, joka tekee henkilön herkemmäksi tunteille, kuin normaalilla systeemillä varusteltu ihminen. Hyvässä ja pahassa.​

Herkkä ylivirittyy helposti ja kokee tunteet voimakkaammin kehollisesti kuin ei niin herkkä ihminen, mutta samalla hänellä on kyky myös hurmioitua hyvistä tunteista voimakkaammin. Syvällisen prosessointikyvyn seurauksena erityisherkillä ei yleensä ole tylsää omassa seurassaan, vaan yksinäisyys on heillä lohtu ja turvapaikka.​

 

Olet tervetullut vastaanotolleni Vallilaan tutkimaan kanssani erityisherkkyyttäsi.​​

100667248_2882581161867949_4905121358070939648_n_edited.jpg

Tai ota yhteyttä: marika.rosenborg@gmail.com
Me opastamme sinua mielellämme.

Marikan tarina

Olen kulkenut monien porttien läpi elämäni varrella, ahtaiden ja vaikeiden sekä suurien ja kirkkaiden, jokaiselta matkalta olen saanut haltuuni uusia taitoja, vahvaa luottamusta ja uskoa siihen, että elämä kyllä kantaa. Viime vuosien aikana olen tehnyt löytöjä, jotka ovat täydentäneet minäkuvaani ja antaneet minulle voimaa sekä vahvan kutsumuksen auttaa myös muita löytämään oman sisäisen vahvuutensa.

 

Tunteet ovat olleet turvani, kauhuni, nautintoni ja suruni. Ne ovat olleet toiveideni ja pelkojeni ilmentymä. Ne  ovat edistäneet, estäneet ja johdattaneet minua elämässäni. Niistä on ollut hyötyä ja haittaa ihmissuhteissani. Välillä ihmisten on ollut vaikea ymmärtää minua, välillä innostukseni taas on kantanut hienoa hedelmää, usein kaltaisteni seurassa. Vaikka tunteet ovat välillä olleet voimia, jotka ovat kaapanneet mukaansa kysymättä, niin ne ovat kantaneet myös vaikeiden aikojen yli.

 

Vahvoihin tunnekokemuksiini on usein liittynyt myös vahvaa intuitiota. Olen usein miettinyt, voisiko tunne-elämäni, kipuherkkyyteni ja tuntoaistini olla jotenkin yhteydessä siihen että osaan ennakoida asioita välillä pelottavan tarkasti. Kuin käsikirjoittaen elämääni etukäteen tai aistimalla mitä minulta odotetaan tai millaisia toiveita voisin toteuttaa. Olen nyt ymmärtänyt, että erityisherkkyys-ominaisuuteni  saa aikaan tämän ominaisuuteni, että  ikään kuin jatkuvasti pidän kirjaa mielessäni niin monista vaihtoehdoista, että joku lopulta aina osuu oikeaan ja tuntuu kuin ennalta arvatulta. Erityisherkät varmentavat, keräävät tietoa, ovat varuillaan ja tallentavat muistiin tapahtumia. Ihan itseltäänkin salaa, ainakin välillä.

 

Olen tehnyt aiemmassa elämässäni paljon itseäni vastaan. Olen puhunut itseäni ympäri vääriin ratkaisuihin. Pyrkinyt viihtymään paikoissa jotka ahdistavat, seurassa joka ei ole antanut minulle mitään. Suuri osa tapahtumista on liittynyt hyväksynnän etsimiseen ja tahtoon nähdä itsensä erilaisena kuin olen. Samalla olen pyrkinyt säätelemään tunteitani, jotka eivät ole päästäneet minua helpolla. Elaine Aronin kirja HSP Erityisherkkä ihminen kautta löysin selityksen käyttäytymiselleni. Sille, kuinka olen vuosia pienentänyt itseäni ja pelännyt palautetta, satuttanut itseäni toistuvasti ihmissuhteissani.

 

Mitä kaikkea olisinkaan jättänyt tekemättä jos olisin uskaltanut kuunnella itseäni? Mitä kaikkea olisin ehkä tehnyt, jos olisin osannut ohittaa epäilykseni ja luottanut itseeni paremmin? Toisaalta persoonallisuuspiirteen toisena puolena olen saanut suuren lahjan, kyvyn tuntea myös hyviä asioita väkevästi ja nauttia elämän lahjoista kokonaisvaltaisesti. En siksi kadu mitään, koska jokaisella askeleella, niin tunnen, on ollut tarkoitus ja nyt koen, että pystyn auttamaan itseni lisäksi myös muita, jotka ovat etsimässä itseään ja vahvuuksiaan. Mielenkiintoista kyllä, sanotaan että ihminen herkistyy vanhetessaan, vaikka ehdottomuus luonteenpiirteenä taitaakin väistyä ja esimerkiksi anteeksantamisesta tulee helpompaa.

 

Kaiken kokemani kautta minulla on nyt taito ja vahva kutsumus auttaa muita erityisherkkiä itsensä etsimisessä. Viitekehyksenäni minulla on tässä logoterapeuttinen ihmiskäsitys.

 

Suomen Erityisherkät perustettiin marraskuussa 2013. Tutustu sivustoon ja liity jäseneksi, jos se tuntuu hyvältä. Varsinkin jos käytät tunteidesi säätelyyn syömistä, päihteitä tai eristäytymistä, vähättelet itseäsi tai mietit jatkuvasti mitä muut sinusta miettivät.

 Lue lisää aiheesta

Glassarvisual-10.jpg
Erityisherkkyys – Haaste ja voimavara

Mikä erityisherkkyys?

Lataa Tuula Ahteen tuottama erityisherkkyys-esite Erityisherkän elämää- sivulta.

bottom of page