top of page

Asiakaspalautteita eroseminaareista

Suomalainen eroseminaari -ryhmissäni on käynyt toista tuhatta ihmistä ja yhä saan terveisiä vuosien takaa henkilöiltä, joille ryhmästä tuli käänteentekevä kokemus.

​​" Kolmisen vuotta sitten osallistuin Marikan vetämään eroseminaariin. Ehkä fiksuin päätös ikinä. Ystäväni kertoi käyneensä ja suositteli. Ilmoittautumisen jälkeen aloin kuitenkin epäröimään. Porukalla erojuttuja jauhamaan, eipä taida olla minun juttuni, vielä matkalla ensimmäiseen kokoontumiseen teki mieli kääntyä takaisin. Olipa onni, etten kääntynyt. Eroseminaarissa tottakai käsiteltiin paljon eroa, siihen johtavia syitä, tunteita ja kaikkea mahdollista. Itselle ehkä vielä suurempi anti oli, ettei se ollut pelkkä eroseminaari, vaan elämäntaitokurssi, jonka pitäisi olla olla suorastaan 'pakollinen' – olet sitten sinkku, parisuhteessa tai eronnut. Aivan uusia tulokulmia, näkemyksiä, ahaa-elämyksiä oman itsesi kohtelemiseen, elämiseen ja olemiseen. Suosittelen. Vilpittömästi ja lämpimästi. "

" Marikan vetämä suomalainen eroseminaari auttoi minua löytämään itseni. Seminaarin onnistumisen tärkein elementti on oma aktiivinen osallistumiseni ryhmiin ja kotitehtäviin, sain seminaarin aikana palautettua itsetuntoni. Hyvä itsetunto tarkoittaa myönteistä realismia omista mahdollisuuksista ja rajoitteista, ei itsensä näkemistä ääripositiivisesti, eikä itsensä korottamista muiden yläpuolelle. Se on myönteinen - totuudenmukainen arvio itsestä. Nyt on hyvä olla. "

" Vaikka eroseminaarissa edetään valmiin käsikirjoituksen mukaan, on ryhmän vetäjällä tässä erittäin suuri rooli. Marikan elämänviisaus ja lämpö oli kuin hunajaa pettymyksen ja surun kourissa kärvistelevälle seminaarilaiselle. Marikan ryhmässä uskalsi avata alhaisimmat ja rumimmatkin tunteensa ilman että tarvi pelätä tulevansa tuomituksi. Marika auttoi sanoittamaan tunteita, joita ei ollut itse tunnistanut. Marikan avulla ymmärsin miten paljon syvemmällä eroon johtavat seikat ovat, kuin pelkästään parisuhteen loppuaikojen tapahtumat. "

 

" Fisherin eroseminaarissa tapasin ensimmäisen kerran Marikan. Vaikka ei vielä oltu puhuttu sanaakaan, hänestä välittyi voimakkaasti fiilis, että nyt on kyseessä hyvä tyyppi. Eroryhmän alettua pikkuhiljaa tämä tunne vahvistui ja eroryhmän tapaamisia odotti aina innokkaasti. Tuntuu vähän haastavalta löytää oikeita sanoja kuvaamaan Marikaa. Hän on mutkaton, asiantunteva, helposti lähestyttävä, pitkän kokemuksen ja selvästi asioihin monilta eri kanteilta perehtynyt asiantuntija. Hänellä on kyky asettua toisen asemaan, ymmärtää kysyjää ja kommentoida vaikeisiin asioihin. Marika käyttää logoterapeuttista viitekehystä esimerkeissään. Logoterapia sinällään alkoi kiinnostamaan jo Fisherin eroseminaarissa esiin tulleiden esimerkkien myötä. Toivon, että minulla on jatkossakin tilaisuus osallistua Marikan vetämille kurseille. "

 

" Sattuma toi minut eroprosessini alussa yksityisvastaanotollesi ja lopulta erokurssillekin. Suunnaton pelko, tuska ja ahdistus ovat kuluneiden kuukausien aikana muuttaneet muotoaan, heikentyneet ja antaneet tilaa uudelle elämänhalulle, ilolle ja luottamukselle tulevaisuuteen. Olen kiitollinen Sinulle, upea Marika! "

 

" Kävin Marika Rosenborgin eroseminaarin syksyllä 2015. Eroseminaaria aloittaessani virallisesta erostani oli kulunut 3,5 kuukautta, sattui vielä kovasti. Eroseminaariin osallistuminen jännitti, sillä aihe oli itselle niin kipeä. Heti ensimmäisen ryhmätapaamisen jälkeen kuitenkin tiesin, että päätös osallistumisesta oli oikea. En koskaan unohda sitä, kuinka kerroin tarinani ääni väristen. Ryhmässä näytettiin aidosti tunteita, mitään ei tarvinnut peitellä.  Se oli jo itsessään kovin parantavaa. Ryhmäläisten kertomat tarinat normalisoivat omaa kokemusta ja ryhmän henki muodostui toisia vahvasti tukevaksi. Ryhmäläisten erilaiset tavat olla ja suhtautua asioihin auttoivat ymmärtämään, mikä saattaa olla itselle ja toisaalta mikä ex-puolisolle ominainen tapa reagoida ja tuntea erilaisissa tilanteissa. "

 

" Marika oli ohjaajana mahtava. Hän pystyi ottamaan turvallisesti vastaan kaikki kipeimmätkin tunteet ja tarinat. Hän maadutti jo pelkällä rauhallisella, mutta jämäkällä olemuksellaan meitä ryhmäläisiä. Lisäksi hän löysi aina ne oikeat sanat. Hän jakoi ihanalla tavalla myös omia kokemuksiaan näyttäen näin elävää esimerkkiä siitä, että eron aiheuttamasta kivusta voi selvitä. Marika puhuu hyvin viisaasti ja karismaattisesti ja hän osaa selvästi suhtautua eron osapuoliin tasavertaisesti.  Marika ymmärtää lisäksi syvällisesti eroamisen dynamiikkaa ja niitä tekijöitä, mitkä vaikuttavat parisuhteen toimimattomuuden taustalla. "

 

" Marikan ja ryhmän antamien oppien ansiosta uskallan nyt uskoa, että rakkaus asuu itseni sisällä ja että sitä voi esiintyä myös muissa suhteissa kuin intiimeissä parisuhteissa. Ryhmässä oppimani tärkeä ajatus, että on tärkeää olla ystävä itsensä kanssa, on saanut minut ymmärtämään, että itsestä täytyy huolehtia paremmin ja että on tärkeää opetella rakastamaan itseään. Marikan ansiosta uskon myös siihen, että erosta voi kaiken kipeyden keskellä tehdä itselle valtavan suuren kasvukokemuksen. Marikan esimerkin ansiosta näen tulevan elämäni mahdollisuudet hyvin paljon laajemmin; ei ole yhtä ainoaa oikeaa elämäntietä täyteläisen elämän saavuttamiseen. Eroseminaariin osallistuminen oli yksi tähänastisen elämäni merkittävimmistä kokemuksista. Se ei ole terapiaa, mutta minulle sen vaikutus oli terapeuttinen. En halua edes ajatella, missä olisin, jos en olisi käynyt Marikan eroseminaaria "

" Seisake -työpaja kuulosti juuri sopivalta omaan senhetkiseen elämäntilanteeseeni. Sopivan mittainen mahdollisuus puida vaikeita tunteita tuoreeseen eroon liittyen, kertoa jollekin kaikki ja hakea näkökulmaa uusiin kuvioihin. Vastaanotto oli heti ensi hetkestä lähtien lämmin ja hyväksyvä. Edessäni oli ihminen, jolle ei tarvinnut pelätä puhua ja jolta ei tarvinnut ottaa vastaan tuomiota "vääristä" valinnoista, koska syyllisyys erossa on usein aika pinnalla oleva tunne, joka vaikuttaa valintoihin ja lisää epävarmuutta kuunnella rohkeasti omaa itseään ja mennä eteenpäin, uskaltaa. Neljän kerran tapaaminen antoi minulle luottamusta siihen, että tästäkin elämänvaiheesta voi selvitä puhumalla ja kohtaamalla kipeitä tunteita avoimesti. Koin, että itselläni oli jo valmiiksi jonkinlaisia valmiuksia käsitellä omia kipukohtia ja ymmärrystä, joskus liiakin kanssa, mutta se, että joku ulkopuolinen ihminen ottaa ne hyväksyvästi vastaan ja ymmärtää sekä vie keskustelua tiettyyn suuntaan, auttaa selvittämään omia tuntoja ja moninaisia ajatuksia. Työpajassa annetut tehtävät olivat äärimmäisen hyviä ja antoisia, koska ne patistivat oman itsen äärelle kirjoittaen ja hiljentyen. Ne auttoivat käymään mennyttä läpi ja katsomaan myös tulevaan. Kiitos Marika. "

" Mahtavaa, kaipasin juuri tämän kaltaista vastavuoroista pelotonta keskustelua, jossa minun on mahdollista peilata tunteitani. Olen hakenut apua eroni käsittelyyn aiemminkin, mutta olen saanut lähinnä vastaani mykkiä terapeutteja tai loputonta ymmärrystä. Pidän Marikan tavasta olla selkeä ja antaa näkökulmia, joita tarkastelemalla pääsen eteenpäin ja opin ymmärtämään itseäni enemmän. "

" Eroseminaari havahdutti minut siihen, että kauniiden, viisaiden, kypsien ajatusten ja haaveiden lisäksi tarvitaan myös konkreettisia tekoja. Olen opetellut sietämään yksinäisyyden tunnetta ja hakenut myös yhteyttä oman lähiseutuni tapahtumiin ja ihmisiin. Olenkin liittynyt esim, eri yhdistyksiin ja seurakunnan sinkkuryhmästä on tullut uusia tuttavuuksia. "

241463504_230129145791153_4637659724263573258_n.jpg
bottom of page